科技 創業 博客 

Facebook Twitter Gplus LinkedIn RSS
formats

Start Club with Simon Newstead 活動後感

中環, 作為香港經濟中心, 每秒鐘幾百萬上落, 只有成功的公司才能在此插旗, 建立自己的基地, 我相信這亦是香港創業者想達到的目標之一. 就在本月17號的晚上, 在怡和大廈的地庫裡, 一班創業者聚首一堂, 分享自己的產品及理念, 感受中環, 這就是Start Club!!!

Start Club Sep 2012

Start Club Sep 2012

我是第一次出席Start Club既活動, 所以感覺非常新鮮. 一入會場, 就發現原來這是一間西式餐廳, 可能我早到既關係, 只有幾個人, 於是我厚面皮咁同早到的傾計. 嘩!!!原來佢地就係陣間會做Pitching既團隊, 而且大有來頭, 其中有Gobuya既創辦人.

談話間, 活動正式開始!!!首先由Simon Newstead講述創業歷程, ( Sorry,  今次冇做筆記, 下次做返 >.<“). 佢好厲害, 就係將3D Avatar 加上chat room, 最後賺左100萬, 原來咁樣都有唔錯既市場, 睇黎entertainment唔係我杯茶, 自己睇唔透… 之後就到3組團隊做Pitching, 佢地全部都係做mobile app既. 如下:

  1. snapTee
    手機影完相之後就可以立即edit並且做成一件Tee, 鐘意既話可以買件著都得, 或者放係度俾其他人買都得. 幾得意. XDD
  2. pre-order wine b4 you reaching the club/bar
    簡單黎講, 我直譯一下, 就係預先訂酒app, 係落club去bar之前就先order. 可能我唔好酒唔浦 (太乖啦 haha), 我唔係佢既目標顧客. 你地覺得呢?
  3. Timable app version
    Timeable我相信好多人都知有呢個網頁. 唔知就去呢度睇下: http://www.timable.com. 發跡後宜家開發埋手機應用程式, 緊貼時代需求, 夠實用.
到最後, 居然有抽獎環節!!! 免費成立公司及Nexus 7各一. 唉, 可惜我兩樣都抽唔到. T.T
Anyway, 今次去到收穫好豐富, 除左可以跟成功既創業家學野外, 仲可以聽到一d有趣既project.  當然, 唔少得既係connection, connection同connection啦~~~~~~~~
好值得去~~~~
Home 創業見聞 創業圈活動 Start Club with Simon Newstead 活動後感